jeudi 24 septembre 2009

Krajanka czekoladowo orzechowa – brownies


Zamieszczam ostatnio właśnie wypróbowany przepis na to ciasto czekoladowo orzechowe zwane brownies i jestem z niego dosyć zadowolona. Jest lekkie i szybko znika z talerzy.
3 jajka
75 orzechów włoskich lub innych
75g gorzkiej czekolady
90g miękkiego masła
75g cukru
1 cukier waniliowy
40g mąki
50g mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do piecznia
2 łyżki gorzkiego kakao i cukru pudru do posypania

Rozpuścić czekoladę. Ucierać masło z cukrami dodając po jednym jajku. Potem dodać rozpuszczoną czekoladę , mąki z proszkiem do pieczenia, orzechy pokruszone grubo. Wlać do formy 24x24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 160° ok 35min. Po ostygnięciu posypać kakaem i cukrem pudrem i pokroić na kwadraty.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire