mercredi 2 septembre 2009

Tarta jagodowo-śmietanowa


Jest to jeden ze wspaniałych i wypróbowanych moich przepisów. Dawno już chciałam ją tu zaprezentować ale jakoś nie miałam pod ręką jagód, no i w końcu je znalazłam tylko mrożone. Ciasto jest bardzo smaczne, przepis jest na duże ciasto więc ja na moją formę o 27cm średnicy musiałam zmniejszyć proporcje ale podaję wam obie wersje.
Przepis pochodzi ze starego numeru „Moje gotowanie”(1996).
Ciasto:
300g mąki (200g)
3 żółtka (2)
150g Margaryny (100g masła)
2 łyżki śmietany (1)
60g cukru (30g)
Ciasto zarobić i dać do lodówki na conajmniej 30min
Masa śmietanowo jajeczna:
250ml śmietany (200)
3 jajka (2)
120g cukru (100)
40g mąki(30)
750ml czarnych jagód (300g)

Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę na tartę i podpiec lekko.
Żółtka utrzeć z 6 (4) łyżeczkami cukru, dodać śmietanę wymieszaną z mąką i pianę ubitą z 6 (4) białek z resztą cukru. Jagody wymieszać z ½ szklanki cukru (2łyżki), wyłożyć na podpieczone ciasto i przykryć masą jajeczno-śmietanową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180° i zmniejszyć trochę termostat bo inaczej masa szybko się przypiecze. Ja daję u mnie z Th6 na 5 i piekę ok 20min. Czasem zostawiam troche w wyłączonym piekarniku.
Idealne ciasto na podwieczorek ze szklanką zimnego mleka w te ciepłe obecnie dni.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire