vendredi 24 juillet 2009

Tarta migdałowa z sherry

Dziś jest pierwszy maj i według tradycji francuskiej ludzie ofiarują sobie konwalie. Ten ma przynosić szczęście cały rok. Tradycja ta narodziła się w 1561 roku kiedy król Charles X ofiarował te kwiaty wszystkim damom dworu i sam go również otrzymał. Tak się to podobało że od tego czasu kontynuowano ten miły zwyczaj.
Więc i wam ofiaruje ten bukiecik i niech wam przynosi szczęście przez cały rok!
Week-end zanosi się na zajęty więc korzystam z okazji i dorzucam ten przepis na tartę. Pochodzi on z gazety „Sól i pieprz” – hiszpański smak.

Ciasto kruche:
200g mąki
100g masła
50g cukru
1 jajko
Masa:
4 jaja
60g cukru
1op cukru waniliowego
200g mielonych całych migdałów
6 łyżek kremy sherry
Skórka z ½ cytryny i pomarańczy
Cukier puder

Zarobić ciasto i schłdzić w lodówce.
Żółtka ubić z cukrami, dodać migdały, sherry, otarte skórki i białka ubite na sztywno. Wlać do formy wyłożonej kruchym ciastem i piec w 180° ok 30min. Posypać cukrem pudrem.
Szybkie, proste i dobre! Dobrze sie utrzymuje i idealnie nadaje do niedzielnego sniadania na słodko.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire