samedi 15 août 2009

Wolowe Bourguignon


Bardzo dobre danko z francuskiej książki „Cuisine et vin de France”. Robiłam pierwszy raz i smakowało nam.

2kg wołowego
75cl vina czerwonego (de Bourgogne)
200g mąki
Tymianek, pietruszka, liść laurowy
2 łyżki oleju
30g masła
5 kostek cukru
Sól, pieprz

Mięso pokrojone w kostke podsmażyć na maśle i oliwie, posypać 3 łyżkami mąki, zamieszać, wlać wino, dodać przyprawy. Z cukru zrobić karmel lub zastąpić go 2 kostkami gorzkiej czekolady i dodać do potrawy. Z mąki i wody zrobić ciasto i zakleić dookoła pokrywki tak aby garnek był hermetycznie zamknięty. Wstawić do piekarnika na 3godziny w 150°C lub gotować na wolnym ogniu. Podawać z makaronem lub ziemniaczkami.
Bardzo dobre, ja dodałam troche bulionu wołowego aby zmniejszyć ten intensywny smak wina. Polecam.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire