dimanche 7 février 2010

Ciasto z Savoie z cytrynową nutą

Przypomina biszkopt, jest mięciutkie i puszyste a cytryny nawet nie czuć. Można dodać do ciasta suszone morele lub przekłać masą lub konfiturą. Napewno wykorzystam je do innej kompozycji. Bardzo polecam bo warto je spróbować.

5jajek
60g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
150g cukru
1 cytryna nie kropiona

Utrzeć żółtka ze 100g cukru, dodać sok z połowy cytryny i otartą skórke. Ubić białka z 50g cukru, dodać 1/3 do masy żółtkowej oraz obie mąki przesiane a potem dodać reszte białek. Wlać do formy o sr 24cm i piec w temp 150° ok 40min. Przestudzić 5 min w formie przed wyjęciem na siatke metalową. Posypać cukrem pudrem.


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire