lundi 22 février 2010

Sernik z jogurtu greckiego i mascarpone

Przepis znaleziony na forum cincin i bardzo go polecam, bo warto. Ciasto jest lekkie i pyszne.
5 jajek
1,5 szklanki cukru pudru
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
0,5 szklanki oleju
2 duże jogurty bałkańskie lub greckie
(na opakowaniu jest taki facet w czapce 340 gramowy)
1 serek mascarpone (fakultatywne)
1 paczka biszkoptów
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno i dodać cukier puder. Jogurty, budyń (budyń mieszamy z żółtkami po czym dodajemy jogurt (u mnie tylko 600g) i resztę składników), cukier waniliowy i olej wymieszać, dodać ubitą pianę z białek. W średniej wielkości tortownicy (średnica 24 cm ale wysokiej) ułożyć biszkopty (biszkopty układamy na suchą formę) i zalać przygotowaną masą. Piec 1 godzinę 20 minut w tempeaturze około 160-170 stoponi. Poleca sie je piec w kąpieli wodnej co zrobie nastepnym razem. Smacznego!

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire