samedi 7 février 2009

Fasolka po bretońsku


Jest danie bardzo popularne w Polsce a przy tym bardzo smaczne że nie może go zabraknąć na moim blogu. To jedno z moich ulubionych dań! Oto jak go ostatnio przygotowałam ale pewnie każdy ma swój przepis. Z Polski przywiozłam sobie nawet mieszankę przypraw do tego dania ale już mi się przterminowała (bo nie wszyscy u mnie lubią groch więc nie robię go często), użyłam więc przypraw normalnych bazując się na składzie tej mieszanki.

2 kiełbaski wędzone
200g mięsa (wołowe, lub jagnięce)
250g grochu jaśka
Papryka, kminek, majeranek
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
Sól, pieprz
Przecier pomidorowy

Namoczyć groch na noc. Gotować groch z mięsem i kiełbasą pokrojonymi na kostkę ok 40min. Dodać przecier i przyprawy i gotować aż groch i mięso będą miękkie. Na końcu można jeszcze zagęścić dodając ½-1 łyżkę mąki rozpuszczonej w ½ szklance wody.
Ja nie dodawałam bo było dla mnie w sam raz. Podawać ze świerzym chlebem.
Nie ma nic lepszego na te chłodne zimowe dni jak takie rozgrzewające i sycące danie.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire